Gök Girsin Kızıl Çıksın Sözünün Anlamı Nedir?

Türklük Bilinci

Ottoman Sword
Fotoğraf: https://www.turktoyu.com/hz-osman-in-kilicindaki-kayi-damgasi-ve-sureyciler
Türkler tarihiyle, gelenekleri ile ve dini ile dünyada şan ve şerefle yer alan bir millettir. Buna layık olmak için evlatlarımıza ahlak, vatan ve töreyi doğru öğretmek hepimizin vazifesidir. Bu sebeple, çocuklarımızı ve gençlerimizi çağın gereği olan bilim, teknoloji ve sanat ile teçhiz ederken onlara aynı zamanda Türklük şuur ve bilincini de vermemiz gerekmektedir.

Türklerde Ant

Türklerde ant (yemin) çok önemlidir.  Çin tarihçisi Hyacinth kitabında Türkler hakkında: "Han ve Hunlar bir sülâle teşkil ederler. Nesiller boyunca birbirini aldatmaz, birbirine saldırmaz. Hırsızlık durumunda birbirine bildirirler. Hırsızları cezalandırırlar, zararları öderler; iki taraftan birine düşman saldırırsa askerleriyle yardım ederler. Bu andı kim bozarsa tanrının cezasına çarpsın, nesiller boyunca bu andın cezası altında inlesin" demiştir [1].

Turkish soldiers oath
Fotoğraf: http://www.ensonhaber.com/galeri/askeri-birliklerde-yemin-toreni-heyecani

Eski Türk görenek ve geleneklerini çok iyi bilen Kaşgarlı Mahmut, temür (demir) kelimesini açıklarken ant formüllerinden biri olan gök girsin, kızıl çıksın cümlesini naklederek Türk andı hakkında şu malumatı veriyor: "Bu sözün başka bir anlamı vardır. Kırgız, Yabaku, Kıpçak ve daha başka kabilelerin halkı ant içtiklerinde yahut ahitleştiklerinde kılıcı çıkararak yanlama öne korlar. Bu gök girsin, kızıl çıksın, derler ki sözümde durmazsam (yani yalan söylersem) kılıç kanıma bulansın, demir benden öcünü alsın demektir. Çünkü onlar demire tazim (hürmet) ederler." [1]

Gök Girsin Kızıl Çıksın İfadesi Ne Demektir?

Gök burada muhtelif manalara gelmektedir. Araştırmalarımıza göre bunlar:
  1. Yeni su verilmiş çelik üzerindeki mavi renktir. Yani gök burada kılıçtır. Kızıl ise kanı temsil etmektedir.
  2. Eski Türkçe'de gök kelimesi göğün renginden ötürü gri kelimesini de temsil etmekteydi.
Bu yüzden Türkler bir yemin ederken "Eğer sözümde/yeminimde durmazsam bu kılıç bedenime girip kırmızı çıksın" anlamında gök girsin kızıl çıksın şeklinde ant içerlerdi. Yeminin şekli ise şöyledir: kılıç kabzasından tutularak havaya kaldırılır ve bu sözler tekrar edilir.

calligraphy turkish
Resim: https://www.facebook.com/biryaziyolcusu/posts/1703945546354580/

Anahtar Kelimeler: gök girsin kızıl çıksın ne anlama gelmektedir, eski türklerde ant, eski türklerde savaş, eski türklerde barış, eski türkler nasıl yemin eder, eski türkler nasıl savaşır, türklerde savaş, türklerde barış, türklerde yemin, türklerde ant

Yorumlar