Türkiye'nin S-400 Satın Alma Serüveni

Türkiye'yi S-400 Satın Almaya Götüren Süreç Nasıl Gelişti? Türkiye Neden Patriot almadı? S-400'ün NATO Sistemleri ile Entegrasyonu Mümkün mü? Merak ettikleriniz bu yazıda.

Patriot PAC-3 MSE
Fotoğraf: https://www.washingtonpost.com/world/europe/russia-confirms-plans-to-send-s-400-antiaircraft-system-to-nato-member-turkey

Patriot hava ve füze savunma sistemi olarak yıllardır düşman tehditlerine karşı kendini kanıtlamış bir sistemdir.Bu nedenle, dünya çapında kendine geniş bir pazar buldu. NATO ülkeleri, Patriot'u kendi sistemleri ile birlikte çalışabilir olması özelliğine sahip olduğu için ve kendi savunma sistemlerini iyileştirmekten daha kolay olduğu için kullanıyorlar. 

Türkiye Patriot sistemlerine ev sahipliği yapıyor, ancak bu sistemler Türkiye'ye ait değil. Suriye krizinin yol açtığı artan füze tehditleri nedeniyle, NATO üyeleri - Almanya, İspanya, Hollanda ve ABD- füze tehditlerine karşı Türkiye'ye Patriot sistemleri konuşlandırdılar.

Ancak Almanya ve ABD, Patriot sistemlerini, süreyi uzatmak yerine Türkiye’den kaldırdılar [1]. Bu jeo-stratejik değişiklikler, Türkiye'nin karar vericilerinin NATO ortaklarından yapılan itirazları görmezden gelmesi ve Çin hava ve füze savunma sistemlerini satın alma girişiminde bulunması 15 Temmuz darbe girişiminden önce gerçekleşti [2].

Bu aksaklıklara rağmen, ABD Patriot sistemlerini Türkiye'ye satmayı teklif etti. Raytheon firması yetkilisi Wes Kremer, sistemin satışının şirketten bağımsız ve hükümetler arası bir karar olduğunu belirtti [3]. Ancak satış ABD hükümetinin kararı ile gerçekleşmedi. Çünkü, Türkiye bunun yerine S-400 hava ve füze savunma sistemini satın aldı. 

Patriot ve S-400 farklı hava ve füze savunma sistemi kategorilerine girmektedir, dolayısıyla Türkiye her ikisini de farklı bir tehdit ortamında kullanmayı seçebilir. Patriot'u kendi bölgesinde daha önce kullanmış olan Türkiye, sistem hakkında ve hava savunma sistemine nasıl entegre edilebileceği konusunda operasyonel bilgiye sahiptir.

Türkiye, S-400'lerin çalışmasını bağımsız bir şekilde destekleyecek ayrı sistemlere ihtiyaç duyacaktır. Türkiye'nin, yabancı bir kaynaktan yeni bir hava savunma sistemi satın almak zorunda kalmadan kendi yerli sistemi ile bütünleşebilecek füze savunma sistemleri aradığı biliniyor. Türkiye bu nedenle kendi sistemleri ile uyumlu olan daha 'açık' bir sistem arayabilir.

Aslında, Lockheed Martin Orta Menzilli Hava Savunma Sistemini (MEADS) geliştiriyor ve Türkiye'nin yerli sistemleri ile entegrasyona kapı açabilecek “oldukça gelişmiş bir altyapıya” sahip olduğunu iddia ediyor [4].


Russian S-400 Missile System
Fotoğraf: http://defenceandtechnology.com/2018/04/02/poland-will-buy-pac-3-mse-missiles/

Washington, S-400'leri satın alma kararının Türkiye'nin Suriye’de, Ukrayna’da veya başka yerlerde Moskova’nın politikalarını ve stratejik kararlarını desteklemesine yol açabileceğinden endişe duyuyor. 

ABD, Türkiye'nin Patriot'u S-400'e bir alternatif olarak görmediğini de anlamalıdır. Bu yüzden, Türkiye S-400 alsa bile, Patriot veya diğer ABD sistemlerini alabilir. 

S-400 sistemi Türkiye'nin hava önleme yetenekleri için büyük bir fayda sağlayacaktır. Ancak, NATO sistemleri ve mimarisiyle entegre bir Rus hava önleme sisteminin olması NATO’nun yararına olmayabilir. NATO hava savunması birlikte çalışan birçok sisteme dayanıyor ve S-400'ün dahil edilmesi sorunları karmaşıklaştırabilir [5]. Rus teknisyen ve mühendisleri, S-400'lerin Türkiye'de bakımını yapacağı için NATO verileri risk altında olabilir. Sonuç olarak, S-400 ile NATO sistemlerinin entegrasyonu imkansıza yakın görünüyor.

Anahtar Kelimeler: S-400, Rusya, Türkiye NATO'dan ayrılacak mı, Türkiye ve NATO ittifakı çatırdıyor mu, ABD Türkiye'yi NATO'dan atabilir mi, Fransa Türkiye'yi NATO'dan çıkarabilir mi, S-400 Füze Sistemi Neden Alındı, S-400 Hava Savunma Sistemi Hangi Ülkenin, S-400 Rusya ve Türkiye İttifakı, Türkiye ve Rusya ilişkileri, Putin ve Erdoğan ilişkileri, S-400 Türkiye'ye uygun mu, S-400 ve Batı ittifakı, S-400 Türkiye tarafından yapılamaz mı, S-400 teknoloji transferi

Kaynakça

[1] http://www.kokpit.aero/hakan-kilic-geri-patriot-analizi
[2] https://tr.sputniknews.com/tags/keyword_Trkiyenin_fze_sistemi_ihalesi/
[3] https://www.defenceiq.com/air-land-and-sea-defence-services/news/will-turkey-buy-the-patriot-system]
[4] http://www.kokpit.aero/hava-savunma-fuzeleri-meads
[5] https://tr.sputniknews.com/savunma/201803021032477246-nato-s400-entegre-edilemiyor/

Yorumlar