Üniversite Tercih Zamanı, Şimdi Ne Yapmalıyım?

Asian graduate boy
Fotoğraf Kaynağı: https://www.dreamstime.com/stock-photo-asian-school-kid-graduate-bored-graduation-cap-isolated-white-background-image86420746

Üniversite tercihi yaparken dikkate almanız gereken iki temel husus var: hayalini kurduğunuz meslek ve gitmek istediğiniz üniversite. Eğer vakıf üniversitesinde ücretli eğitim alacaksanız dikkate almanız gereken başka hususlar da var. 

12 yıllık temel öğretimi tamamladınız. Artık önünüzde daha zorlu bir süreç var. Hayatınız boyunca yapacağınız, eğer tekrar kendimi eğitip başka işler yaparım demiyorsanız, meslek seçimi sancısı ile karşı karşıyasınız. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Çünkü, önce aileniz sonra okuldaki öğretmenleriniz ve sonra da basında eğitim duayeni olanların onlarca tavsiyesi olacak!

Sınav ve eğitim sistemi insanların istedikleri bölümü ve okulu seçmelerine fırsat vermiyor. Bu yüzden kısa kısa yıllarca arkadaş çevresinden, okuduklarımdan ve çalıştığım firmada işe alım süreçlerinde karşılaştığım durumlara dayanarak elde ettiğim tecrübeleri paylaşarak sizlere faydalı bilgiler vermeye çalışacağım.

Engineers working on Project
Fotoğraf Kaynağı: https://saice.org.za/engineer-of-the-year-call-for-nominations/
İstediğiniz mesleği seçerken,
  1. Mühendislik ve Matematik: Matematikle aranız iyi değilse kendinizi kandırmayın, mühendislik bölümlerini tercih etmeyin. Hem okurken hem de hayatınız boyunca bu tercihten pişmanlık duyarsınız.
  2. Öncelikli olarak Tıp Seçmek: Herhangi bir Tıp Fakültesini kazanacak puanınız varsa ve işletme, iktisat, mühendislik ve hukuk alanlarında hayalleriniz, arzunuz ve isteğiniz yoksa hiç düşünmeden Tıp Fakültesini yazın.
  3. Meslek ve Çalışma Alanları: Meslekle ilgili çalışma alanlarını araştırın. Seçeceğiniz mesleği yapanların çalıştıkları şirketleri, çalışma alanlarını ve yeteneklerini öğrenin. İnsanların hangi aşamalardan geçtikten sonra bulundukları pozisyonlara geldiklerini iyi öğrenin. Mesleğe girenlerden yüzde kaçının bu pozisyonlara gelebildiğini değerlendirin.
  4. Sosyal Bilimler: Seçeceğiniz sosyal bilimin iş imkanlarını iyi araştırın. Eğer, mezunların yüzde 20'sinden (ortalama genç işsizlik yüzdesi) daha fazlası işsiz ise o meslekten uzak durun.
  5. Ülkenin Ekonomik Koşulları: Mezun olduktan sonra Türkiye'de kalıp çalışacaksanız Türkiye'de hangi mesleklerin revaçta olduğuna bakın. Romantik davranıp Türkiye'de bilinmeyen bir bölüm seçmektense bilinen bir üniversitenin iyi ve iş imkanı sağlayan bölümünü seçin.
  6. Yurtdışında Çalışma: Mezun olduktan sonra yurtdışında çalışmayı planlıyorsanız yabancı dil öğrenme işini üniversite 3. sınıfa kadar bitirmiş olun. Yurtdışında geçerli meslekler çeşitli olmakla beraber öncelikli olarak bilgisayar mühendisliğini tercih edin.

Seçeceğiniz üniversiteyi belirlerken,
  1. Her Köklü Üniversite İyi Değildir: Üniversite ne kadar eski ve köklü ise o kadar iyi değildir. Ülkemizde iyi üniversitelerin bazı akademisyenleri vakıf üniversitelerine geçti. Tercih yapmadan önce bölümün akademik kadrosuna bakın. Bölümde kaç doçent, kaç profesör var? Onların kaçar adet yayını var?
  2. Üniversite Kampüsü: Üniversite yalnız öğrenme mekanı değil aynı zamanda sosyalleşerek çevre edinme mekanıdır da. Bu sebeple kampüsü olmayan üniversitelerden uzak durun.
  3. Akademik Yayın Sayısı: Akademik yayın sayısı ve bu yayınların atıf alma sayılarını hızlıca bulabilirsiniz. Eğer, size ders verecek hocanın niteliği sizin için önemli ise buna bakın.
  4. Kütüphane mi? Ne gerek var Dijital Çağda?: Üniversite kütüphanesindeki kitap sayısı belki sizin için önemli olmayabilir ama bu o okulun kalitesi hakkında size ciddi bir değerlendirme imkanı sunar. Ayrıca ders çalışırken binlerce yıllık bilgi birikimi ve kitap kokuları arasında ders çalışmak da insana ayrı bir çalışma şevki verir.
  5. İngilizce Eğitim Meselesi: İngilizce eğitim ülkenin kanayan yarası. Ancak görünen o ki iyi üniversiteler İngilizce eğitim vermekte ısrarcı. Bu durumdan kaçamıyorsanız size tavsiyem, İngilizceniz dersleri takip edecek düzeyde değilse, kesinlikle İngilizce hazırlık okuyun.
  6. Mezunların Durumu: Çoğu üniversite artık mezunlarının ne kadar sürede iş bulabildiklerini yayınlıyor. Buna bakarak o üniversitenin mezunları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Sanayi ile sıkı ilişkileri olan ve staj imkanları geniş olan üniversiteler, akademisyen olmak öncelikli tercihiniz değilse, ilk tercihiniz olmalı.

Ferrari driver
Fotoğraf Kaynağı: https://www.getyourguide.com.tr/monaco-l515/french-riviera-3060-minute-ferrari-driving-experience-t6743/?utm_force=0

Vakıf Üniversitesinde ücretli eğitim alacaksanız,
  1. Aile Geliri Sabit Olmalı: Ailenizin maddi durumu en az 5 yıl boyunca sizin masraflarınızı karşılayacak kadar sabit olmayacaksa vakıf üniversitesi tercihi yapmayın. Sonu pişmanlık olur.
  2. Okulu Uzatma Derdi: Okulu sağlık, motivasyon veya başka sebeplerle uzatmak zorunda kalırsanız ödeyeceğiniz her fazladan kuruş için ailenizin sizi baskı altına almayacağına emin olun.
  3. Yatırım-Kazanç Beklentisi: Eğer okuduğunuz bölüm için harcadığınız para karşılığında aldığınız eğitim kötü, üniversitenin/bölümün adının çalışma hayatında karşılığı yoksa ve sonuç olarak bulduğunuz iş iyi gelir sağlamayacaksa, sizde ve ailenizde yaptığınız yatırımın değeri konusunda her zaman bir pişmanlık olacaktır.
  4. İyi Eğitim Beklentisi: Verdiğiniz para ile iyi bir eğitim almak istiyorsanız, gününü gün etmek için okula gelen öğrencilerin az olduğu köklü vakıf üniversitelerini tercih edin. Bu okulların taban puanları ve fiyatları yüksek olsa da aldığınız diploma size kapıları açacaktır.
  5. Üniversite Kampüsü: Üniversite yalnız öğrenme mekanı değil aynı zamanda sosyalleşerek çevre edinme mekanıdır da. Bu sebeple kampüsü olmayan vakıf üniversitelerden bilhassa uzak durun.
  6. Zengin Aile: Aileniz zenginse, puanınız iyi değilse ve okuduğunuz bölümün/üniversitenin önemi yoksa, ki büyük ihtimalle zaten bu satırları okumuyorsunuzdur, gözü kapalı vakıf üniversitesi tercihi yapın. Hangisinin olduğunun önemi yok. Yalnız, pahalı aracınızla park sorunu yaşamayacağınız bir okul olsun.
Anahtar Kelimeler: en iyi üniversite hangisi, üniversite sıralamaları 2020, üniversite gerekli mi, üniversite tercihi nasıl yapılır, üniversite seçimi nasıl yapılır, hangi üniversite daha iyi, üniversite okumak gerekli mi, üniversite araştırma sonuçları 2020, vakıf üniversitesi ücretleri 2020, vakıf üniversitesi tercihi mantıklı mı, üniversitede hangi bölümler iyi, üniversitede hangi bölümler işsiz kalmaz, iş garantili üniversite bölümleri, üniversite seçimi kariyeri etkiler mi, vakıf üniversitesini paralı okumak mantıklı mı, üniversite iyi eğitim verir mi, üniversitede ingilizce eğitim gerekli mi, hangi mühendislik bölümü daha iyi, gelecekte işsiz bırakmayacak meslekler neler, geleceğin meslekleri hangileri

Yorumlar