Futuristlerin 2040 için Öngördüğü En Önemli Meslekler

Sanal Gerçeklik (VR), Yapay Zeka (AI) ve Robotik gibi yeni teknolojiler, gelecekteki kariyerimizi etkileyecek.

16-24 yaşları arasındaki gençlerin neredeyse yarısı (% 47) bugün henüz var olmayan bir rolde çalışacaklarına; ancak yalnız beşte biri (% 18) bu meslekler için gerekli becerilere sahip olduklarına inanıyor. Dörtte üçü (% 74) gelecekteki kariyerleri hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıklarını düşünüyor.

Fütüristlere ve teknoloji uzmanlarına göre; AI, VR ve Robotics, geleceğin en iyi kariyerlerinden bazıları için yeni ortaya çıkan alanlardır. Bu alanlara ek olarak; Grafik Tasarım ve Felsefe kariyerinizi geleceğe taşımak için çalışılacak en yararlı alanlar olarak belirlenmiştir.

Fotoğraf: https://www.baesystems.com/en/article/ai-vr-and-robotics-our-futurists-predict-top-careers-by-the-year-2040
2040'da geleceğin mesleği olarak belirlenen alanlar şunlardır:

Otomasyon Danışmanı (Auto-Advisor)
Kuruluşlar gittikçe robotik otomasyona yöneldikçe, robotlar, bir dizi farklı görevi üstlenmelerini sağlayan "herkese uyan" bir bedenden daha fazlası olacaktır. İnsan ve robotik çalışma iç içe geçtiğinde; Otomasyon Danışmanı, robotik otomasyonun uygulanabileceği şirketlere tavsiyelerde bulunacak, otomatik işgücünün kurallara uygun olmasını sağlayacak ve mevcut sınırlamaları aşmak için insanlara robotların birlikte çalışabileceği alanları tanımlayacaktır.

Çalışma alanları: Robotik; Makine Mühendisliği ve Fizik.

Yapay Gerçeklik Mimarı (VR Architect)
Hava, kara ve deniz platformları daha karmaşık hale geldikçe, bu sistemlerin “dijital ikizleri” oluşturulabilir. Böylece YZ modellemesi, hangi parçaların uzaktan bakım gerektirdiğini doğru bir şekilde tahmin etmek için kullanılabilir. Yapay Gerçeklik Mimarı, sistem içindeki bileşen parçalarının ömrünü belirlemek ve izlemek için sanal ve artırılmış gerçeklik kullanmaktan sorumlu olacak, böylece mümkün olduğu kadar etkin ve güvenli bir şekilde sistemi yönetilebilecektir.

Çalışma alanları: Grafik Tasarım ve Bilgi Teknolojisi (BT).

Yapay Zeka Etiği (AI Ethics)
Yapay Zeka, gelecekte daha karmaşık kararlar vermesi gerektiği için ve bu kararlara güvenilmesi gerektiği için, sistemlerin programlanması, yüklenmesi ve sorumlu bir şekilde sürdürülmesi şart olacaktır. Bir Yapay Zeka Etik görevlisinin rolü, YZ'nın etik olarak denetlenmesini ve kuruluşun ihtiyaçlarına hizmet etmekten sapmamasını sağlamak olacaktır.

Çalışma alanları: Felsefe; Tarih ve Matematik.

Sistem Çiftçisi (Systems Farmer)
Teknologlara göre, arzu edilen nano ölçekli özelliklere sahip, makro ölçekli çok işlevli uçak parçaları “büyütmeyi” beklediğimiz üretim süreçlerinde sentetik biyoloji ve kimya mühendisliği bir devrimin eşiğinde. 'Chemputing' olarak bilinen bu bileşen parçaları, süper güçlüyken enerjiyi algılayabilir, işleyebilir ve toplayabilir ve hatta kendi kendini onarabilir. Sistem çiftçisi, bu tip sistemlerin tasarım, üretim ve idamesinden sorumlu olacaktır.

Sistem Çiftçisi
Çalışma alanları: Kimya; Biyoloji ve Kimya Mühendisliği.

İnsan e-Kaynakları Yöneticisi (Human e-Resources Manager)
Bir İnsan e-Kaynak Yöneticisi, bilişsel iş yükü, refah ve çıktı gibi verileri sürekli olarak ölçmek için performansa dayalı giyilebilir kumaşlar veya e-tekstil ürünleri kullanır. Bir çalışanın hasta olduğunu ilk belirten kişi olabilir veya mesleki stres ya da potansiyel stresli durumlarla başa çıkmak için ek eğitim sunmak için diğer tıbbi göstergelere cevap verebilir.

İnsan e-Kaynak Yöneticisi
Çalışma alanları: Psikoloji, Biyoloji, Tıp Bilimleri.

Yapay Zeka Eğitmeni (AI Translator)
İnsan ve robotik çalışma veya "kobotikler" daha fazla iç içe geçtikçe, Yapay Zeka Eğitmeni hem insan hem de Yapay Zeka asistanının eğitiminden sorumlu olacak ve bu sayede bu ikisinin etkili bir 'takım çalışması' ilişkisi geliştirmelerine yardımcı olacaktır. YZ Eğitmeni, YZ asistanının ayarlarını yapmak, insanın kişisel ihtiyaçlarına göre uyarlamak ve aynı zamanda herhangi bir makine veya insan hatasını izlemekten ve düzeltmeden sorumlu olacaktır.

Yapay Zeka Eğitmeni
Çalışma alanları: Siber güvenlik; Bilişim ve Makine Mühendisliği.

Anahtar Kelimeler: gelecekte işsiz bırakmayacak meslekler neler, geleceğin meslekleri hangileri, yapay zeka nedir, otomasyon nedir, gelecekte çok para kazandıracak meslekler, sanal gerçeklik nedir, yapay zeka insanları işsiz bırakacak mı, gelecekte işsiz kalma tehlikesi var mı, geleceğin meslekleri neler, işsiz kalmamakiçin hangi mesleği seçmeliyim, yapay zeka eğitmeni nedir, yapay gerçeklik mimari nedir, geleceğin en iyi 10 mesleği, gelecekte işsiz bırakmayacak meslekler, robotlar bizi işsiz bırakacak mı, robotlar yapa zeka ile insanları işsiz bırakır mı, robot savaşları, otomasyon ve robotların tehlikeleri, otomasyon insanlığın sonunu getirir mi, yapay zeka insanlığa tehdit mi?

Yorumlar