ABD, Rusya ve Çin'in Hipersonik Füzeleri

Uzun bir aradan sonra, hipersonik füze araştırma ve geliştirme çalışmaları tüm hızıyla geri döndü. Rusya, Çin ve ABD gibi büyük güçler hipersonik füzeler geliştirmek için yarışıyorlar. Hipersonik füzeler o kadar hızlı bir füze sistemi ki, mevcut füze savunma sistemleri tarafından durdurulamaz.

Hipersonik Füze Nedir? 

Hipersonik bir füze, Mach 5 ve daha yüksek hızlarda (3836 mil/saat), yani ses hızından beş kat daha hızlı gider. Rusya’nın Kh-47M2 Kinzhal balistik füzesi gibi bazı füzelerin Mach 10 hızlarına (7672 mil/saat) ve 1200 mil mesafeye kadar ulaşabileceği iddia ediliyor.

Karşılaştırma için, ABD Tomahawk seyir füzesi - ABD Deniz Kuvvetleri ve Kraliyet Donanması'nın uzun menzilli füze sistemi - subsoniktir, yaklaşık 550 mil/saat ve 1500 mil civarında menzili vardır.

Hipersonik Füze Çeşitleri
Hipersonik füzeler iki çeşittir: hipersonik seyir füzeleri ve hipersonik süzülme araçları.

Hipersonik bir seyir füzesi, Mach-5'in üzerindeki hızlarda seyahat etmeyi sağlayan yüksek hızlı bir jet motoru sayesinde hedefine ulaşır. Balistik değildir yani hedefine ulaşmak için yerçekimi kuvvetlerini kullanan geleneksel Kıtalararası Balistik Füzeler (ICBM) gibi çalışmaz.

Hipersonik bir süzülme aracı, yeniden giriş aracı olarak kullanılmaktadır. İlk olarak füze eğik bir yörüngede uzaya fırlatılır, füze savaş başlıkları serbest kalır ve hipersonik hızlarda atmosferden yere doğru süzülür. Savaş başlığı, geleneksel ICBM'lerde olduğu gibi, çekim kuvvetinin insafına bırakılmak yerine, savaş başlıkları atmosferde süzülme özelliği olan bir araca tutturulur. Aerodinamik şekli ile kendi ağırlığının ürettiği şok dalgalarını kullanarak füze ses hızını geçer. Süzülme yapan araç, 40-100 km arasında bir yükseklikte atmosferi dolaşır ve aerodinamik kuvvetleri kullanarak hedefine ulaşır.


Hipersonik Füzelerin Etkisi Nedir?
Hipersonik füzeler faaliyete geçtiğinde, füze savunma sistemleri ve füze saldırı sistemleri arasındaki fark çok büyük olacaktır. Basitçe söylemek gerekirse, hipersonik bir füzeyi yakalayabilen operasyonel bir füze savunma sistemi yoktur, bu yüzden hipersonik silah geliştirme yarışı çok önemlidir.

ABD'nin Hipersonik Füzeleri
ABD, bir dizi gelişmiş hipersonik sistem geliştiriyor ve son zamanlarda Lockheed Martin iki sistemin geliştirilmesine ilişkin sözleşmelere imza attı: Hipersonik Konvansiyonel Vurucu Silah (928 milyon $) ve AGM-183A Hızlı Tepki Silahı (480 milyon dolar).

Başkan Donald Trump, 2019 için 717 milyar dolarlık bir savunma bütçesini onaylayan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını imzaladı. ABD’nin, füze teknolojisi konusundaki açığı kapatmayı hedeflediği açık, son on yılda Rusya ve Çin kendi hipersonik projelerine kayda değer yatırımlar yaptı.

Rusya'nın Hipersonik Füzeleri
Rus doktrini, Kremlin’in Atlantik’in diğer tarafındaki ABD’nin yanı sıra Avrupalı NATO üyeleri ile de mücadele etmek durumunda olduğu için kısa ve uzun menzilli füzelere sahip olunması gerektiğini içeriyor. Bu nedenle Rusya; U-71, BrahMos II ve 3m22 Zirkon gibi bu amaca uygun bir dizi füzeye sahiptir.

Buna ek olarak, Rusya operasyonel bir hipersonik sistem kurdu, Kh-47M2 Kinzhal'ın balistik füzesinin Mach 10 ve 1200 mil menzile ulaşabileceği bildirildi. Rusya'nın 3K22 Tsirkon adlı hipersonik bir seyir füzesini kullanıma sokmaya hazır olduğu  inanılıyor. Deniz ve karadan fırlatılan bir füze olan Tsirkon'un, Mach 4.5 ile Mach 6 arasında hipersonik hızlara sahip yüksek süpersonik ve 300-620 mil menzile sahip olması amaçlanıyor. Rusya ayrıca, 2019’da hizmete girecek kıtalararası bir balistik füze fırlatmalı hipersonik süzülme aracı Avangard’ı da geliştirmiştir.

İngiltere ve Fransa'nın Hipersonik Füzeleri
2011'den beri Kraliyet Donanması ve Fransız Donanması, sırasıyla eskiyen Harpoon ve Exocet'in yerini almak üzere hipersonik bir füzeyi birlikte geliştiriyorlar. Perseus füzesinin "Sürekli Patlatma Dalgası Motorunun" etrafına inşa edilmiş ramjet bir motorla çalışan çevik ve gizli bir gövde içermesi bekleniyor. Füzenin 2030 civarında hizmete girmesi bekleniyor.

Çin hipersonik füzeleri
Çin’in devam etmekte olan hipersonik füze projeleri var. Ülkenin, balistik bir füze ile fırlatılan hipersonik süzülme aracı olan DF-17'yi kullanıma sokmaya hazır olduğu bildirilmiştir. Çin ayrıca kamuoyuna scramjet destekli bir füze olan Ling Yun'i sergilemiştir.

Ek olarak, Çin iddiaya göre Starry Sky-2 hipersonik aracının başarılı testlerini de yaptı. Starry Sky-2 en fazla Mach 6 (4603 mil/saat) hızına ulaşabilir, uçuş sırasında yön değiştirebilir ve konvansiyonel savaş başlıkları veya nükleer silahlardan oluşan bir yük taşıyabilir. Çin'in silahı operasyonel hale getirmek için beş yıl daha harcaması muhtemel görünüyor.

Hipersonik Füzeler Durdurulabilir Mi?

Hipersonik füzeler çok değerlidir çünkü şu anda onları durdurmanın operasyonel veya güvenilir bir yöntemi yoktur. Bununla birlikte, savunma teknolojisi ilerledikçe karşı önlemler ortaya çıkacaktır. Yönlendirilmiş enerji silahları, parçacık ışınları ve diğer kinetik olmayan silahlar hipersonik füzelere karşı etkili bir savunma için aday olabilir.

Hipersonik silahlar, bir hedefi vurmak için gereken süreyi (özellikle mevcut sesaltı seyir füzelerine kıyasla), düşman için geçerli olan uyarı zamanını ve savunma sistemlerinin yaklaşmakta olan tehdide müdahale etmesi için gereken zamanı azaltır. Böylece füzenin başarı oranı artırılmış olur.

Her ne kadar hipersonik tehditler mevcut karadan havaya ve havadan havaya füze sistemleri için önemli bir zorluk teşkil etse de, bu tür sistemleri kullanmak için hassas görev rolünde, güçlü bir istihbarat, gözetleme, hedef edinme ve keşif (ISTAR) ağı gerektirecektir.

Kaynakça
https://www.defenceiq.com/defence-technology/news/hypersonic-missiles-what-are-they-and-can-they-be-stopped

Yorumlar