Hipersonik Füzelere Karşı Savunma Yöntemleri

Hipersonik Füze Silah Yarışı'nın küresel stratejik ortam ve mevcut caydırıcılık çerçeveleri için derin etkileri vardır. ABD ve NATO müttefikleri, ortaya çıkan bu füze tehdidini tespit etme, caydırma ve yenmelerine olanak veren bir dizi karşı önlem geliştiriyorlar.

Yıllar süren geliştirme faaliyetlerinden sonra Rusya, Avangard Hipersonik Süzülme Aracını (HGV) Ocak ayında başarıyla test etti ve Rusya'nın 2020 yılına kadar ilk kullanım kabiliyetine ulaşacağını öne süren iddialar ortaya atıldı. Rusya’nın denizaltılarında hipersonik füzeleri kullanan ilk ülke olması bekleniyor. Bunun, Zirkon tipi füzeler ile gelecek yıl gerçekleşmesi hedefleniyor.


Çin de, hem nükleer hem de geleneksel yük taşıma kapasitesine sahip olan hipersonik DF-17 füzesinin başarılı bir şekilde test ettiğini duyurdu ve bu füze de 2020 yılına kadar faaliyete geçecek.

Bu gelişmelerin her ikisi de, nükleer güçler arasındaki, özellikle de bu yıl Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması'nın (INF) tasfiyesi olmak üzere, uluslararası silah kontrolü anlaşmalarının iptal edilmesinin gölgesinde gerçekleşiyor.

Hipersonik Füzelerle Mücadele
Hipersonik teknolojinin hızlı bir şekilde gelişmesi ve ABD ve müttefiklerine karşı ortaya çıkan stratejik tehdit, ABD Savunma Bakanlığı'nın hipersonik füzelere karşı savunma teknolojilerine yatırım yapmasını zorunlu kılıyor. DARPA liderliğindeki bu programlardan biri, 2020 yılında teste hazır olacağı bildirilen hipersonik hıza sahip olan süzülme önleyicidir. Teknoloji ABD’nin HGV’leri engellemesine olanak tanıyarak, bir caydırıcı savunma silahı olacaktır.

Savunma önlemlerini daha az etkili hale getirebilecek fazla sayıda hedeflenebilir yeniden giriş aracının (MIRV) tehdidine karşı, ABD aynı zamanda çoklu hedef imha aracı (Multiple Object Kill Vehicles) üzerinde çalışmaktadır.


ABD aynı zamanda HGV'lere karşı koruma için atmosfer dışı savunmanın yanı sıra genişletilmiş bir Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) sistemi seçeneğini de değerlendirmektedir. Uzay temelli sensörler HGV'leri daha verimli bir şekilde izleyebilecek, ayırt edebilecek ve hedefleyebilecek ve böylelikle savunma tarafında HGV'lerin durdurulması için daha fazla zaman ve olasılık sağlanabilecektir.

Geleneksel hızlı küresel görev kabiliyeti (CPGS) ayrıca ABD’nin dünyadaki herhangi bir hedefe altmış dakikadan daha az bir sürede ulaşmasını sağlayacaktır. Bu saldırı yeteneği, HGV donanımlı balistik füzeler taşıyan füze fırlatıcılarını hedef alabilir ve uçuşlarına tam olarak başlamadan önce onları yok edebilir.

Yarbay Jim Jiminsoninson “fırlatılıştan sonra vurma” yönteminin, son yıllarda füze savunma politikasında daha fazla önem kazandığını söyledi: “Fırlatılıştan sonra vurma, takip etmeye ve geliştirmeye devam etmemiz gereken bir şey, çünkü bir dengeye ihtiyacımız var” dedi. Ancak düşmanların da bu durumda, savunmayı aldatmak ve bozmak için sahte rampalar ve silolar kullanması olasılık dahilindedir.

HGV'lerin denizaltıdan fırlatılan balistik füze (SLBM) olması durumunda tespit edilmesi ve imha edilmesi daha zordur. ABD Donanması, DARPA ile, geleneksel füze caydırıcılığını ve hipersonik füzelerin kullanılmasını engellemek için geleneksel füzelerin caydırılması yöntemlerini birleştirmek üzere çalışıyor.

Son olarak ABD hipersonik füzelere karşı caydırıcılığı güçlendirmek için kendi HGV programlarını hızlandırıyor: 2019 mali yılının ikinci çeyreğinde, Lockheed Martin ABD ordusu ile yapılan hipersonik füze sözleşmelerinin 3.5 milyar dolardan fazla olduğunu belirtti. Raytheon ve Northrop Grumman hipersonik füze yapmak için bir araya geldi.

Kaynakça
https://www.defenceiq.com/air-land-and-sea-defence-services/articles/playing-catch-up-how-the-us-plans-to-counter-hypersonic-missiles

Yorumlar