Çin'in Sergilediği Silah Sistemleri

Komünist Çin'in kuruluşunun 70. yıldönümünü kutlamak için askeri geçit töreni yapıldı. Bu törende, Çin hükümetinin, daha önce az bilinen yeni savaş uçakları modelleri, büyük miktarda yük taşıma kapasitesine sahip yeni bombardıman uçakları, yüksek hızda roketle çalışan keşif uçaklarının örnekleri de dahil olmak üzere daha önce hiç görülmeyen silah ve diğer donanımları sergileyeceği açıktı.

Bu nedenle, geçit töreninin özellikle Çin silahları ve diğer teçhizatla gövde gösterisi yapması ve ülkenin en yeni nükleer silah sistemleri, hipersonik füzeler ve insansız platformlar gibi gelişmiş silahlar gibi stratejik caydırıcılığa yoğun bir şekilde odaklanması şaşırtıcı değildir. Bu yazıda sergilenen her şeyi incelemek uzun süreceği için dört önemli silah sistemi mercek altına alınmıştır.

DF-41 Kıtalararası Balistik Füzesi



Çin'in yıl dönümü askeri geçit töreninde 16 adet mobil ve taşınabilir DF-41 kıtalararası balistik füze (ICBM) yer aldı. Tahmini menzili 9,300 mil ile Çin'in en uzun menzilli stratejik nükleer silahları.

2000'den bu yana geliştirme faaliyetleri devam eden DF-41 projesinin geçmişte birçok kez ertelendiği ortaya çıktı. Bu füzelerin birincisinin 2017 yılında operasyonel olacak şekilde teslim edildiği bildirildi.

DF-17 hipersonik füzesi


Çin'in bir süredir hipersonik süzülme araçlarını (HGV) geliştirmekte olduğu biliniyor. DF-17'nin askeri geçit töreninde ortaya çıkışı, Çin'in bu konudaki iddiasını ortaya çıkardı.

En azından 2017'den bu yana test edilmekte olduğu bildirilen DF-17, hali hazırda operasyonel DF-16B kısa menzilli balistik füzesinden roket güçlendiricisini kullanıyor. Bununla birlikte, geleneksel bir savaş başlığı yerine, daha önce DF-ZF ya da WU-14 olarak adlandırılan hipersonik süzülme aracını kullanır.

Yaklaşık 1.240 mil menzile sahip olan DF-17, daha çok bölgesel bir silahtır, ancak muhtemelen Tayvan başta olmak üzere potansiyel Çin hasımlarına karşı ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca, ABD'nin Asyalı müttefikleri olan Güney Kore, Japonya ve Hindistan'a karşı yeni bir meydan okumadır.

JL-2 denizaltı fırlatma balistik füzesi

Çin'in 70. yıldönümü geçit töreni kamyonlarla taşınan 12 adet JL-2 denizaltı tarafından fırlatılan balistik füzeyi (SLBM) içeriyordu. Bu füzenin, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nın nükleer motorlu Tip 094 Jin sınıfı balistik füze denizaltılarında aktif olarak hizmet verdiği bilinmesine rağmen, Çin hükümeti füzeyi halka ilk defa gösterdi.

Karadan atılan DF-31 ICBM ile ortak bir roket motoru ve diğer özellikleri paylaşan geçit törenindeki JL-2'ler, denizaltıdan atılan füzenin mekaniğinin farklı olduğu gözlemlendi. Bu farklılık genellikle MIRV tasarımlarıyla ilişkilendirilir, ancak mevcut tüm gözlemler, her JL-2'nin yalnızca tek bir savaş başlığı taşıdığını gösteriyor. Bu durum füzenin, penetrasyon yardımcılarına ayrılmış ilave alana sahip olduğunu ya da Tip 094'teki fırlatma tüplerinin tasarım kısıtlamalarının bir sonucu olabilir.

SU-001 insansız denizaltı aracı

İnsansız sistemler 70. yıldönümü geçit töreninin en öne çıkan özelliği idi, ancak sergilenen sistemler sadece uçaklarla sınırlı değildi. Çin ayrıca, HSU-001 olarak bilinen büyük bir insansız denizaltı aracını sergiledi.

İnsansız denizaltıyı taşıyan kamyona dayanarak HSU-001, Boeing'in Echo Seeker tasarımına benzer boyutta görünüyor. Boeing'in Echo serisi ayrıca ABD Donanması'nın Orca Large Displacement UUV (LDUUV) programı için kazanma teklifinde bir basamak taşı görevi gören çok daha büyük Echo Voyager'ı tasarımını da içeriyor.

Boeing'in tek motorlu tahrik düzenine sahip tasarımlarından farklı olarak, HSU-001 çift motorlu yapıya sahiptir. Çin'in büyük UUV'sinin tam yetenekleri bilinmiyor, ancak iki adet katlanabilir sensör direkleri var.

Çin’in HSU-001 için planları ABD Deniz Kuvvetleri’nin Orca için planları ile benzer olması durumunda, insansız denizaltı geniş bir alanda istihbarat, gözetleme ve keşif misyonları gerçekleştirme görevinde bulabilir. Mayın tespiti ve imhası yanında su altı haritalaması yapabilir. Büyüklüğü göz önüne alındığında, Çin UUV (Unmanned Underwater Vehivle) yeni sensör yükleri veya hatta kompakt silahlar taşıyabilir.

Sonuç
Tüm bu sistemler ve daha pek çoğu, artık kamuoyuna çıktığı için, bu sistemlerin özel yetenekleri ve amaçlanan rolleri hakkında daha fazla şey öğrenmeye başlayabiliriz. Çin'in askeri modernleşmesinin hızlı bir şekilde sürdüğü ve Çin'in en büyük rakibi olan Amerika Birleşik Devletler ile arasındaki yetenek ve teknoloji farklıklarının kapatılması yönünde giderek daha fazla mesafe aldığı söylenebilir.

Amerika'nın Asya-Pasifik bölgesindeki askeri hakimiyetinin aşınmaya devam ettiği kesin gibi görünüyor.

Kaynakça
https://www.thedrive.com/the-war-zone/30119/four-of-the-biggest-revelations-from-chinas-massive-70th-anniversary-military-parade

Yorumlar