AGM-129: Ters Uçak Şeklindeki Seyir Füzesi

AGM-129'ün kökleri AGM-86'ye dayanır. AGM-86, 1980'lerin başında hizmete girdi. AGM-86 tasarlanırken Sovyet hava sahasının derinliklerine girmenin en iyi yolu, alçak irtifadan girmekti. AGM-86, üzerindeki W80 nükleer savaş başlığı ile hedefi vurmak için arazi kontur eşleştirmesi, arazi takip radarı ve ataletsel navigasyon (INS) kullanacak şekilde tasarlandı.


AGM-86C ve D varyantlarına GPS entegre edildi, ancak ilk varyantlarda GPS özelliği yoktu. Her halükarda, hızla gelişen Sovyet hava savunmasına karşı hayatta kalmak için ABD Hava Kuvvetleri'nin başlattığı seyir füzesi projesi 1980'lerde oldukça başarılıydı.

AGM-86 radar görünmezlik özelliğine sahipti ama gerçek bir düşük gözlemlenebilir tasarımdan çok uzaktı. Hava Kuvvetleri, hava savunma sistemlerini uçakla alçaktan uçarak yenecek günlerin sona erdiğini fark etti. Havadan erken uyarı/kontrol uçağı ve Rusya'nın 4. nesil avcı uçağı ve avcı uçağı filolarındaki (özellikle Su-27 ve MiG-31) uçakların aşağıya bakıp vurma (look-down-shoot-down) kaabiliyetinin buna engel olduğu saptandı. Çok daha hızlı ve hayatta kalabilir bir sistem gerekliydi.

AGM-129'un ters uçuyor gibi göründüğünü düşünüyorsanız, ki bu doğru, bu bilinçli bir tasarımdır. Genel olarak, füzenin en savunmasız olduğu üst ve ön taraf radara görünmezlik için tasarlandı. Yukarıdan yayın yapan darbe-doppler radarları, radarın "doppler çentiği içinde kaldıklarında, radar antenine dik açılarda uçarken, yer yansımaları içindeki alçak uçan hedefleri tespit edemezler.

AGM-129 Testleri
AGM-129'un bir başka ilginç bileşeni bilgisayar sistemi idi. Füze fonksiyonlarının büyük çoğunluğunu çalıştırmak için temel olarak bir merkezi işlemci ve bilgisayar sistemi kullandı. 1980'lerin başında askeri teknoloji için, bu inanılmaz bir başarı. Temel olarak, bilgisayar sistemi ile tasarlanan sistem, zamanı için kesinlikle üstündü.

AGM-129 ve F-117
AGM-129'un ilk uçuş testi 1985 Temmuz'unda gerçekleşti. İlk füzeler iki yıl sonra 1987'de teslim edildi. Uçuş testlerinde ortaya çıkan teknolojik sorunlar vardı, ancak en büyük problemler gelişmiş füzelerin kendileriydi. Füzelerin ilk teslimatları sırasında, ABD Hava Kuvvetleri tarafından hiçbir gizli uçak kullanılmıyordu. Bu iki yıl sonra F-117'nin resmi olarak kamuya açıklanmasına kadar sürdü. Bu nedenle, üretiminde kullanılan teknolojiler kesinlikle son derece üstündü. Yine de, dünyadaki en gelişmiş seyir füzesiydi ve yirmi yılda 460 füze B-52 filosunu donattı. Tek bir B-52 bir kerede füzelerin 20'sini taşıyabilir. Her kanat altında altı tane ve göve altına sekiz tane takılabilir.

AGM-129, B-52 Bombardıman Uçağına Yükleniyor
Gerçek şu ki, AGM-129 zamanının çok ötesindeydi. Bugün, üretimde çok sayıda gizli seyir füzesi var gizli seyir füzeleri çok aranan bir ürün. Nükleer silahlı gizli bir seyir füzesi USAF'ın envanterine tekrar girene kadar en az on yıl var. Bu silah, LRSO, birçok yönden AGM-129'un devamı olacak ve en zorlu savaş ortamlarında hayatta kalacak, en son teknolojiye sahip olacak. LSRO, USAF’ın yeni gizli bombacısı B-21 Raider’de kullanılacak.

Kaynakça
[1] https://www.thedrive.com/the-war-zone/31286/the-saga-of-the-agm-129-cruise-missile-that-was-basically-a-stealth-jet-designed-upside-down

Yorumlar