Suudi Arabistan'a İHA ve Füze Saldırısı Nasıl Yapılabildi?

WASHINGTON: Üst düzey bir Pentagon yetkilisi bugün NATO’nun, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine saldıranlar gibi, küçük dron ve kısa menzilli füze saldırılarına karşı koymaya hazır olmadığını söyledi.

Foto: https://gulfnews.com/uae/uae-condemns-terrorist-attacks-on-2-aramco-factories-in-abqaiq-and-khurais-provinces-
Washington’daki Avrupa Politika Analizi Merkezi’nde konuşan Rood, bu tür silah ve taktiklerin NATO’nun füze savunma ve radar sistemlerini daha küçük ve daha hızlı hareket eden nesneleri tespit etmek için elden geçirme yeteneğinden daha hızlı geliştiğini söyledi. “Yatırım önceliklerimizin bir parçası olarak bu tür saldırılara karşı tedbirleri de artırmalıyız.” dedi.

Rood, Rusların İHA'ları Ukrayna'daki topçu atışlarını gözlemlemek için kullanmasını, ortaya çıkan yeni savaş şeklinin gerçek bir uyarısı olarak algıladıklarını belirtti. "Ruslar gibi iyi rakipler yeni savaş yöntemleri geliştiriyor. Rusların Ukrayna'da uyguladıklarını incelersek, bu yöntemlere karşı NATO’nun savaş alanında yeni savunma yönemleri geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yüzden NATO'da daha iyisini yapmamız gerektiğini konuşuyoruz. ”

Ukrayna'daki Rus taktikleri iyi biliniyor, ancak nispeten ucuz uçakların ve seyir füzelerinin kullanımı ve “büyük güç yarışı” seviyesinin çok altında olan tehditler vekalet savaşları ile birlikte gün yüzüne çıkmaya başladı.

Foto: https://atlanticcouncil.org/blogs/menasource/what-the-abqaiq-attack-should-teach-us-about-critical-infrastructure/
Suudi Arabistan'daki Abqaiq petrol tesisi, düzinelerce füze ve İHA/drone ile vuruldu. Suudi petrol endüstrisi için kritik olan bu tesis, iyi korunmuş olduğu halde, 17 farklı hedefe ulaşan saldırı ile vuruldu (Bkz. üsstteki foto). Bu durum dünyayı şok etti ve batılı ülkeler Trump yönetiminden yüzlerce silah ve ekipman alan Krallığa yüzlerce hava savunma ekipmanını daha göndermesini istedi. Ki Krallık yıllar boyunca milyarlarca dolar gelişmiş ABD askeri ekipmanı satın almıştı.

İran destekli Husi isyancılarının hedefi olan Abqaiq, birkaç Şahin kısa menzilli füze sistemi (Pakistan yapımı) ve en az bir ABD yapımı Patriot füze sistemi tarafından korunuyordu, ancak pahalı radarlar ve füzeler saldırıyı durdurmak için çok az şey yapabildi. Trump yönetimi suçu doğrudan Tahran'a attığı halde, İran destekli Husiler saldırının sorumluluğunu üstlendi.

ABD yapımı hava savunma sistemlerinin Suudi Arabistan'a saldırıyı durduramaması konusunda yorumda bulunurken Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin, Rus yapımı S-300 veya S-400 füze savunma sistemini Suudi Arabistan'a önerdi. Putin, bu konuşmada Türkiye'yi S-400 satın alması konusunda örnek gösterdi (NATO üyesi Türkiye yakın bir zamanda S-400 füze sistemini satın aldığı için F-35 programından çıkarıldı).

Bazı büyük hava savunma sistemlerinin başarısızlığına rağmen, küçük dronlara karşı son zamanlarda bazı başarılar da yaşanmadı değil. USS Boxer gemisindeki denizciler yakın bir zamanda, Hürmüz Boğazı'ndaki en az bir İran İHA'sını, geminin 900 metre uzağında iken Deniz Hava Savunma Entegre Sistemini kullanarak düşürdü.

ABD ordusu ayrıca, lazerler de dahil olmak üzere küçük İHA ve droneları vurmanın çeşitli yolları üzerinde çalışıyor ve kısa mesafeli hava savunma programı olan IBCS'yi (The Integrated Air and Missile Defense Battle Command System) birinci önceliklerinden biri haline getirdi.

Foto: https://breakingdefense.com/2019/09/natos-not-ready-for-saudi-style-drone-attacks-its-a-serious-problem/
Yıl sonuna kadar, Northrop Grumman, 2020'de yapılacak operasyonel testlerden önce yapılan uçuş testleri ile IBCS sistemi için 10 komuta merkezi oluşturmak üzere görevlendirildi. Buna ek olarak, General Dynamics firması, Stryker adlı aracın üzerine hızlı hareket eden dron, helikopter ve alçaktan uçan jetlerden korunmak için tasarlanan Kısa Menzilli Hava Savunma sistemini (IM-SHORAD) konuşlandırarak operasyonel hale getirmek için hazırlanıyor.

Ancak Rood'un da belirttiği gibi, “karşı karşıya kaldığımız tehdit kendi karşı önlemlerimizden daha hızlı gelişti”. “Tehdite karşı kendi oluşturduğunuz savunma sistemleri tehdite karşı koyacak kadar iyi ve yeterli değilse bu ciddi bir sorundur.” Bu, savaşın klasik ikilemidir. İyi bir silahla veya taktikle veya her ikisine birden sahipsinizdir. Düşman bir karşı tedbir geliştirir ve sizi tekrar yeni önlemler ve taktikler tasarlamak için tahtaya (tasarıma, taktik geliştirmeye) geri gönderir. Bu böyle devam edip gider.

Kaynakça
https://breakingdefense.com/2019/09/natos-not-ready-for-saudi-style-drone-attacks-its-a-serious-problem/

Yorumlar

Yorum Gönder

Lütfen hakaret, küfür ve incitici sözler kullanmayın.