Kasım Süleymani Nasıl Öldürüldü?

İki ABD MQ-9 Reaper İHA'sı, Bağdat Uluslararası Havalimanı'ndan ayrılan Kasım Süleymani ve Abu Mehdi el Mühendis'in de içinde olduğu konvoyu vurarak, büyük ihtimalle Hellfire füzesi ile, yok etti.

Bölgede yalnızca üç İHA üssünün Irak'ta görev yapma geçmişi var. Bunlar, Kuveyt'teki Ali al-Salem İHA üssü, Katar'daki al Udeid İHA üssü ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Al Dafra İHA üssüdür.


İHAlar Kuveyt'teki en yakın hava üssünden kalkmış olsa bile, yaklaşık 570 km mesafe var. Ancak, 1800 km'den fazla menzili ve en yüksek hızı 480 km/saat olan MQ-9 Reaper ile bu mesafe ve zamanlama mümkün [1].

Operasyona dair tüm izler en az bir buçuk saatten fazla uçuşa işaret ederken, Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin uzun istihbarat çalışmalarına dayanan ayrıntılı bir operasyonun parçası olduğu neredeyse kesin.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/info/infografik/16778

Kasım Süleymani'yi bulmak veya varlığını teyit etmekle ilgili zorluk göz önüne alındığında, muhbirin Irak'tan olduğu söylenebilir. Çünkü çok iyi korunan ve gizlenen Kasım Süleymani'yi öldürmek için zamanlamayı ve konumu tutturmak için yalnızca ELINT, COMINT yeterli olmayacaktır. HUMINT de bu operasyonda önemli bir faktör olarak ön plana çıkıyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/info/infografik/16775

Kasım Süleymani öldükten sonra bölgedeki çatışmaların daha da artacağı ve ortadoğudan çekileceğini açıklayan ABD'nin son gelen haberlerle bu bölgedeki varlığını tekrar artıracağı artık kesin gibi. Bölge halkları ve bölge ülkelerini, biz de dahil, iyi günler beklemediği ortada. Çözüm bölge ülkeleri ve halklarının bir araya gelip anlaşması. Bir araya gelip anlaşmazsak dış müdahaleler sebebi ile kaybeden her zaman bölge ülkeleri ve halkları olacak.

Kaynakça
[1] https://savunmasanayiguncesi.blogspot.com//2019/08/amerikann-insansz-hava-araclar.html

Yorumlar