Hangisi Kazanır: F-35 mi yoksa Su-57 mi?

Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılması ile yerli savaş uçağının önemi daha da arttı. MMU, F-35'in Yerini Tutar Mı? [1] yazımız ile bu ihtimale kapı aralamıştık. Türkiye son iki yıllık süreçte F-35 yerine Su-57 opsiyonunu da gündeme aldı. Rusya'nın 5.Nesil savaş Uçağı: Su-57 [2] yazısı ile bu konuya da girizgah yapmıştık. Bu yazıda ABD ürünü F-35 ile Rus yapımı Su-57'nin karşı karşıya geldiği senaryoyu ele aldık. Ne diyelim? İyi olan kazansın!

Radar Kesit Alanı Problemi
Kör bir adamın (Su-57) yeteneğini mükemmel bir vizyona sahip bir adamla (F-35) nasıl karşılaştırırsınız? Yine de, bir gün Rus Su-57'nin Amerikan F-35'ine eşit olabileceğini hatta bir savaşta yenebileceğini hayal eden internet trolleri olacaktır. 


Varsayımsal olarak, Rus Su-57 ile Amerikan F-35 arasında bir savaş oyunu nasıl olurdu? Rus Su-57'nin kazanacağını düşünen herkes, üç farklı kategoriden birine giriyor: Birincisi, Rus devlet medyası Sputnik'de muhabir olabilir, ikincisi ise Putin sponsorluğunda bir internet botu işletiyor olabilir. Üçüncüsü, bu konularda çok az bilgi sahibi biri olabilir.

Sinsi bir savaşçı F-35 ile sinsi olmayan bir savaşçı Su-57 arasında tam bir karşılaştırma mümkün değildir. Su-57’nin radara görünmeme özelliği, lansmanı yapıldığı ilk günden itibaren sorgulanıyor. Su-57'nin F-35'e karşı ne kadar etkili olabileceğini sorgulamak lazım. Su-57'nin mükemmel ve yetenekli bir uçak olduğunu varsayalım. Ancak, bir F-35 Su-57'yi algılamadan (ve ardından öldürmeden veya kaçmadan) önce Su-57'nin bir F-35'i algılamasının hiçbir yolu yoktur. Gerçek şu ki, F-35, Su-57'yi füzenin garantili öldürme menzili (killing range) içinde tespit ederken, Rus uçağı tarafından tespit edilmez. 


Su-57'nin dördüncü nesil savaş uçağı kategorisine giren 1 m2'lik ön RCS'ye ve 5 m2'lik arka RCS'ye sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Bu nedenle Ruslar, uçağın başka bir uçak tarafından takip edilip edilmediğini tespit etmek için uçağın arkasına düşük maliyetli bir radar taktı çünkü Su-57 radar izlerini arka taraftan gizleyemiyor. Su-57 mükemmel manevra kabiliyetine sahiptir, fakat bu RCS sorununu çözmez. Su-57’nin IRST bölmesinin tespit menzili 45 km ile sınırlıdır, ABD füzelerinin menzili ve öldürme yarıçapının daha fazla olduğu biliniyor. Aslında, LREW (AMRAAM yerine geliştirilen füze) devreye girdiğinde, F-35 Su-57'ya karşı daha üstün olacak.

Üstün Silah Sistemleri
LREW, Hava Kuvvetlerinin birkaç yıldır üzerinde çalıştığı AESA radarına sahip uzun menzilli bir ramjet füzesidir. NATO ve ABD yakında çok uzun menzilli (Mach 4+) bir füzeye sahip olacak ki bu aldatması neredeyse imkansız olan AMRAAM'a kıyasla büyük ölçüde geliştirilmiş son vuruş performansına da sahip olacaktır.

F-35'in tek gerçek eksiği, toplam füze taşıma kapasitesi ki bu durum da düzeltiliyor. F-35'in dahili füze kapasitesinin, blok 4 yükseltmeleri sırasında dörtten altı AMRAAM'a yükseltildiği iddia ediliyor. Bu hala yeterli değilse, SACM adı verilen yeni bir füze sınıfı daha var. Bu füzeden 12 adet taşınabilecek. Bunlar LREW kadar sofistike olmasa da düşmanın planlarını kesinlikle zorlaştıracaktır.

Öyleyse, iki uçak arasında tipik bir çarpışma nasıl olur? Rusya'nın Sovyet döneminden kalma elektronik cihazlarını geliştirdiğini ve Amerikan savaş uçaklarını tespit edebilecek bir radar yaptığını varsayalım (şu anda Rus S-400'ün radarının F35 algılama menzili 34 km'nin altındadır). Rus kara radarları F-35'leri izleyemese veya tam olarak hedefleyemese de, Su-57’lerden oluşan bir filoyu, uyarabilir. Ancak Suriye'de gördüğümüz gibi yer radarı çalışmıyorsa o zaman Su-57'nin herhangi bir F-35'i durdurma şansı sıfır. Sonuçta, F-35'leri görebilmek için yer radarı açık olmalı ve eğer açıklarsa, F-35'ler de radarları görebilir ve onlara karşı füze (HARM) kullanabilir. 


Aldatma ve Uzaktan Vuruş
Varsayalım ki, 12 SU-57'den oluşan havadaki bir filo, IRST sensörlerini F-35'leri aramak için kullanıyor. Ancak bunlar yeterli olmayacaktır. Bilmeyenler için IRST çok dar bir görüş alanına sahiptir ve çevresel koşullardan fazlaca etkilenir ve menzili sadece 45 km'dir. Pilotlar bunu gökyüzüne bir kamışla bakmak olarak tanımlar. Bu arada, F-35'ler bir savaş uçağına monte edilmiş en güçlü AESA radarlarından bazılarına sahiptir (Su-57'ler 100 milden görülebilir). F-35 tam olarak kaç tane ve ne tür uçaklarla karşı karşıya olduğunu bulur ve Rus filosunu algılayan ilk F-35 uçağı, bu bilgiyi tüm filo ile paylaşabilir.

F-35, temelde gizli avcıları ve geleneksel savaş uçaklarını taklit etmek için tasarlanmış temelde ucuz dronlar olan MALD ve MALD-J ile donanmıştır. F-35, yer tabanlı radarları kör etmek için MALD-J kullanır ve onları hızlıca denklemden çıkarır. Sukhoi'ler, MALD-J'nin fırlatılması nedeniyle çevrimdışı olmadan önce yüksek frekanslı yer radarı tarafından yönlendirildikleri bilinen son konuma uçar. Aniden, Su-57’lerden biri IR sensörlerinde parlak bir nokta gördüğünde "şanslı" olduğuna inanır. Gerçekte tespit ettiği şey, bir F-35 olduğuna inandığı bir MALD'dir ve hemen Sukhoi filosu devreye girer. Su-57'nin kızılötesi sensöründe daha parlak noktalar görünüyor. MALD'ler kaçınma hareketi yaparlar ve Su-57'ler bunları takip eder. Ruslar sahte hedefler MALD ile çarpışmaya başladığında, füze uyarı ışıkları yanar ve Su-57 F-35 tarafından vurulur. Kalan Su-57'ler dönüp kaçar. 

Sonuç
Su-57 ile F-35 karşılaşmasının nasıl olacağı temelde budur. Su-57'ler orada kaç tane F-35 olduğunu asla bilemezler, hedeflerinden de asla emin olamazlar; Bu arada, F-35'ler nasıl etkileşim kurmak istediklerini ve ne zaman iletişim kurmak istediklerini seçebilirler.

Son olarak, Irak savaşı Batı ile Irak arasındaki savaş değildi. Batı teknolojisi ile Rus teknolojisi arasında bir savaştı. Savaşı kimin kazandığını hepiniz biliyorsunuz.

F-35 ile Su-57 Özellikleri
ÖzellikF-35Su-57
Mürettebat sayısı11
Azami hız1.932 km/saat 2600 km/saat
Havada kalma süresi3 saat6 saat
Azami savaş yükü8.160 kg10000 kg
Azami kalkış ağırlığı31.800 kg37000 kg
İç yakıt rezervi8.391 kg11100 kg
Menzil2200 km3500 km

Terimler
AESA: Aktif Elektronik Taramalı Radar
AMRAAM: Gelişmiş Orta Menzilli Havadan Havaya Füze
EW: Elektronik Harp
IRST: Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi
HARM: Yüksek Hızlı Radyasyon Önleyici Füze
LREW: Uzun Menzilli Angajman Silahı
MALD: Minyatür Havadan Atılan Dekoy
RCS: Radar Kesit Alanı
SACM: Küçük ve Gelişmiş Yeteneklere Sahip Füze

Anahtar Kelimeler
F-35 mi daha iyi yoksa Su-57 mi, Türkiye F-35 projesinden neden çıkarıldı, Türkiye F-35 projesinden ne kadar para kaybetti, Türkiye neden s-400 aldı, Türkiye Su-57 satın alacak mı? Su-57 radarda görünür mü? Su-57 manevra kabiliyeti, su-57'nin f-35'e üstünlükleri, Türkiye Su-57 alacak mı?

Kaynakça 

Yorumlar

  1. Türkiye Milli muharip uçağını seri üretip filo oluşturması için en iyimser tarik 2035 yılıdır. SU-57 Mutlaka alınmalıdır.

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı bir yazı olmuş elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Bence su57 daha iyi f35 Almanlar açıkladı radarda görünmezlik yalan kaldıki İsrail'e ait 2f35 biri s200 ler tarafından vuruldu diğeri şanş eseri paçayı yırttı bakım masrafları oldukça ağır ABD ordusu bile istemiyor F16 Lara dönmek istiyor f22 hala iyi fakat onları hiç şavaş ortamında test edilmedi bence onlarda boş günümüzde casus uydular herşeyi görüyor gerisi palavra

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen hakaret, küfür ve incitici sözler kullanmayın.