Güney Kore'nin Yeni Nesil Savaş Uçağı: KF-X

Türkiye'nin F-35 projesinden çıkarılması ile yerli savaş uçağının önemi daha da arttı. MMU, F-35'in Yerini Tutar Mı? [1] yazımız ile bu ihtimale kapı aralamıştık. Ayrıca Türkiye, F-35 Muadili Bir Uçağı Kendi İmkanlarıyla Üretebilir mi [2] yazısı ile bu sürecin zorluklarından bahsetmiştik. Türkiye TF-X adı da verilen Milli Muharip Uçak üretmek için çalışıyor. Dost ülke Güney Kore de savunma sanayi konusunda Türkiye ile benzer teknolojik atılımlar içerisinde. Hatta bu sene kendilerine ait özgün savaş uçağı KF-X'i tanıttılar.

Kore Havacılık ve Uzay Sanayii, KF-X programının başlamasından beş yıl sonra 2021 yılında 9 Nisan'da, ülkenin savunma kabiliyetinde önemli bir artışı temsil eden, Güney Kore'nin ilk yerli savaş uçağı prototipini tanıttı. KF-21 Boramae adlı çift motorlu jetin prototipi, Seul'ün yaklaşık 440 kilometre güneyindeki Sacheon'daki KAI karargahında bir tanıtım töreni sırasında sergilendi.

Başkan Moon Jae yaptığı konuşmada, 2028 yılına kadar 40 KF-21'in Hava Kuvvetlerine teslim edileceğini ve 2032 yılına kadar 80 jetin daha hizmete gireceğini söyledi. KF-21, yeni nesil ve yenilenmiş F-16'ya denk özelliklere sahip ancak Lockheed Martin tarafından geliştirilen beşinci nesil F-35 Lightning II'den daha kötü seviyede radar görünürlüğüne sahip 4.5 nesil bir uçak olarak kabul ediliyor. Savaş uçağı, Vietnam Savaşı döneminden kalma F-4E Phantom ve F-5E Tiger filosunun yerini alacak.

KAI, uçağın önümüzdeki yıl Temmuz ayında yapılması planlanan ilk uçuşundan önce bu yıl yer testine tabi tutulacağını söyledi. Şirkete göre, KF-21 Blok I'in seri üretimi önümüzdeki dört yıl içinde altı prototip 2.200 sortiyi tamamladığında başlayacak. KF-X projesi kapsamında 2015 ile 2028 yılları arasında KF-21 geliştirme için yaklaşık 8 milyar dolar harcanacak.

Jetin bileşenlerinin yaklaşık yüzde 65'i yerli olarak üretiliyor. Güney Koreli geliştiriciler tarafından oluşturulan bileşenler arasında elektronik taramalı aktif dizi radarı (AESA); elektronik harp süiti, kızılötesi arama ve izleme ve elektro-optik hedefleme yer alıyor.

Maksimum kalkış ağırlığı 25.600 kilogram olan güncel uçak, havadan havaya füzeler ve diğer silahlar için 10 bölmeye sahip olacak. 2,900 kilometre menzili ile Mach 1,8'e kadar çıkabilir. Uçak, General Electric tarafından geliştirilen iki F414 motorla çalışıyor.

KF-X AESA radarı Ağustos 2020'de piyasaya sürüldü. Hanwha Systems'a göre radar, 60-70 derecelik bir huzme yönlendirme açısı ile yaklaşık 1.088 verici alıcıdan oluşan bir modüle sahip. Verici alıcı sayısının son tasarımda yaklaşık 1.300'e çıkması planlanıyor.

Prototipin üretilmesi takvime uygundu ancak yine de ele alınması gereken riskler var. Endonezya KF-X programından çekilebilir. KF-X projesinin tek uluslararası ortağı olan Endonezya, geliştirme maliyetlerinin yüzde 20'sini ödemekle yükümlü. Endonezya'nın 48 jeti (Endonezya'da IF-X olarak adlandırılır) satın alması ve savaş uçağı teknolojilerinin transferini alması bekleniyor. Ancak Güneydoğu Asya ülkesi sözünü yerine getirmekte yetersiz kaldı ve mali taahhüdünün yalnızca yüzde 13'ünü ödedi. Endonezya, bütçe kısıtlamaları sebebi ile KF-X / IF-X ile ilgili anlaşma şartlarını yeniden müzakere etmek istedi.

Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto, bir gün önce Güney Koreli mevkidaşı Suh Wook ve Başkan Moon ile yaptığı görüşmelerin ardından KF-21 tanıtım törenine katıldı. Ancak tarafların toplantılar sırasında birikmiş iş yükü sorununu çözemediği bildirildi.

Gözlemcilere göre, ortaklık konusunun yanı sıra, KF-21 muhtemelen teknolojik zorluklarla karşılaşacak. En çetin konulardan biri, 2032 yılına kadar konuşlandırılması amaçlanan, KF-21 Blok II'ye entegre edilecek uzun menzilli, havadan karaya füze geliştirilmesidir.

2018 tarihli bir anlaşmaya göre, devlet tarafından finanse edilen Savunma Geliştirme Ajansı, ülkenin havadan fırlatılan seyir füzesini (ALCM) geliştirme projesine öncülük ediyordu. Ancak DAPA, başka bir savunma şirketi tarafından yürütülen bir ALCM projesini tercih ettiği için devlet tarafından fonlanan proje askıya alındı.

Hannam Üniversitesi'nde bir güvenlik uzmanı olan Kim Jong-ha, "Yüzlerce kilometre menzile sahip bir ALCM geliştirmek yaklaşık 15 yıl sürüyor ve teknik zorluklar nedeniyle, en gelişmiş ülkeler ALCM üzerinde ortak araştırma ve geliştirme yürütüyor," dedi.

Uzmanların KF-X programının başarısının anahtarı olarak gördüğü, yerli AESA radarına büyük ilgi gösterildi. Emekli bir Güney Koreli Hava Kuvvetleri komutanı, anonim kalmak koşuluyla, "Platformu geliştirme başarılı olsa bile, AESA yazılımını geliştirmek ve onu donanıma entegre etmek farklı bir hikaye" dedi. 

Terimler

ALCM: Air launched cruise missile, havadan atılan seyir füzesi

DAPA: Defense Acquisition Program Administration

KAI: Korean Air Industries

Kaynakça

[1] https://savunmasanayiguncesi.blogspot.com/2019/08/milli-muharip-ucak-mmu-yani-tf-x-f-35in.html

[2] https://savunmasanayiguncesi.blogspot.com/2021/05/turkiye-f-35-muadili-bir-ucag-kendi.html

[3] https://www.defensenews.com/industry/techwatch/2021/04/09/south-korea-unveils-prototype-of-homegrown-kf-x-fighter-jet/

Yorumlar