İsrail'in İnsansız Hava Araçları

Türkiye'nin, Rusya'nın, ABD'nin ve Çin'in insansız hava sistemleri ile ilgili yazılarımızdan sonra ([1][2][3] ve [4]) ortadoğuda önemli bir güç olan ve zamanında 2000'li yıllarda IAI Heron adlı İHA'larını kullandığımız İsrail'in de İHA'larını yazarak bu yazı serisini sonlandıracağız. İsrail askeri teknolojiler konusunda ciddi yatırımlar yapan, Elektronik Harp ve aviyonikler konusunda dünyada bir çok teknolojide lider olan bir ülkedir. Savunma sanayi konusunda yeni teknolojileri takip etmek istiyorsanız İsrail takip edilecek ilk 10 ülke arasında vardır.

İsrail'de irili ufaklı onlarca İHA var. Bazıları kullanımdan kalkmış olanlar da var. Bu yazıda bizim dikkatimizi çeken ve teknolojisi üst düzey askeri İHA'lara yer verilmiştir.

IAI Heron

IAI Heron (Machatz-1), İsrail Hava-Uzay Endüstrileri (IAI) tarafından geliştirilen, orta irtifa uzun dayanımlı (MALE) insansız hava aracıdır. 35,000 ft'e kadar 52 saate varan operasyonlarda kullanılabilir. Ancak etkin operasyonel maksimum uçuş süresi, yük ve uçuş profiline göre değişir. Gelişmiş bir versiyonu olan Heron TP, IAI Eitan olarak da bilinir.

Heron, dahili bir GPS navigasyon cihazı ve önceden programlanmış bir uçuş profili (bu durumda sistem kalkıştan inişe tamamen otonomdur), yer kontrol istasyonundan manuel olarak geçersiz kılma veya her ikisinin bir kombinasyonunu kullanarak görev yapar. Yer istasyonuyla iletişimin kopması durumunda otomatik olarak üsse dönebilir. Sistem tamamen otomatik başlatma ve kurtarma (ALR) özelliğine sahiptir.

Heron, kızılötesi ve optik kamera, istihbarat sistemleri (COMINT ve ELINT) ve çeşitli radar sistemleri de dahil olmak üzere toplamda 250 kg'a kadar bir dizi sensör taşıyabilir. Heron ayrıca hedef işaretleme de yapabilir.

Sensörler, yer kontrol istasyonu ile gerçek zamanlı olarak, doğrudan görüş hattı veri bağlantısını kullanarak veya uydu vasıtası ile haberleşir. Navigasyon sistemi gibi, faydalı yükler de tamamen önceden programlanmış otonom modda veya manuel gerçek zamanlı uzaktan çalıştırmada veya birlikte kullanılabilir.

Şubat 2014 Singapur Hava Gösterisinde IAI, Heron İHA'nın Süper Heron modelini açıkladı. Super Heron, tırmanma hızını ve performansını artıran 200 beygir gücünde bir dizel motora sahiptir. Menzili 250 km (görüş hattı) ve uydu kontrolü ile 1,000 km'dir. Dayanıklılık maksimum 30.000 fit yükseklikte 45 saattir. Seyir hızı 110 - 150 km/saat ve en yüksek hız 280 km / saaatir . Maksimum kalkış ağırlığı 1150 kg'dir. 1 adet Rotax 914 (115 hp) motoruna sahiptir [5].

Türkiye, Türk tasarımı ve üretimi elektro-optik alt sistemleri kullanan Heron'un özel bir versiyonunu işletmektedir. TSK'nın kullandığı Heronlar, ASELSAN tarafından tasarlanan ve üretilen ASELFLIR-300T termal görüntüleme ve hedefleme sistemini kullanmaktadır. Bu Heronlar ayrıca, ağır ASELFLIR-300T'nin yarattığı ilave yükü telafi etmek için daha güçlü motorlara sahiptir. 

IAI personeli, TSK'nın kullandığı Heron'ların “gelişmiş performansıyla, dünya çapında faaliyet gösteren tüm Heron'lardan daha iyi” olduğunu belirtti [6]. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Heron'lara bakım ve onarım hizmeti sunmaktadır.

IAI Eitan

IAI Eitan (ihracat ismi Heron TP), İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii'nin Malat bölümü tarafından İsrail'de geliştirilen insansız keşif uçağıdır. Uçak, IAI Heron'un yeni bir versiyonudur.

Orta irtifa uzun dayanımlı (MALE) İHA, Eitan ticari hava trafiğinin üzerindeki irtifalarda çalışabilir ve tüm hava koşullarına, buz çözme sistemlerine, otomatik kalkış ve iniş özelliğine (ATOL) ve üçlü yedeklemeli aviyoniklere sahiptir. 

Tek bir turboprop motor, itici pervaneyi çalıştıracak şekilde arka gövdeye monte edilmiştir. Gövdede kompozit malzeme kullanılmıştır.

Bir raporda, İsrail'in Sudan'a seyahat ettiği iddia edilen bir İran konvoyuna karşı 2009 hava saldırısında Eitan'ı kullandığı belirtildi [7].

IDF, insansız hava araçlarının silahlandırması hakkında yorumda bulunmamakla birlikte, raporlar, Eitan'ın hedeflerin imha edilmesinde kullanıldığını açıklamaktadır. Birçok operasyonda kullanıldığı iddia edilen İHA'lar, devlete ait IAI'nin en yeni uçak modellerini “savaşta kanıtlanmış sistemler” olarak pazarlamasına yardımcı olacaktır. 

IAI Eitan, 5.400 kg Maksimum kalkış ağırlığına sahiptir. Uzunluk 14 m, kanat açıklığı 26 m'dir. Motor olarak 1 adet Pratt ve Whitney Canada PT6-67A (1.200 hp) kullanılmıştır. Maksimum hız: 407 km/saat, servis tavanı 14.000 m ve menzili 7.400 km'dir. 30 saat dayanımı/uçuş süresi vardır.

IAI Harpy

IAI Harpy, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından üretilen taarruz dronudur. Harpy, radar sistemlerine taarruz için tasarlanmıştır ve düşman hava savunmasının (SEAD) bastırılması için optimize edilmiştir. Yüksek patlayıcı bir savaş başlığı taşır. Harpy, Güney Kore, Türkiye, Hindistan ve Çin dahil olmak üzere birçok yabancı ülkeye satıldı.

2004 yılında Harpy, ABD'nin silah ve ileri askeri teknolojinin Çin'e satışını kısıtlama çabalarının odağı oldu. 1994 yılında Çin'e yaklaşık 55 milyon ABD Doları'na satılan Harpy, 2004 yılında yenilenmek üzere sözleşme kapsamında İsrail'e iade edildi. Harpy’nin Çin’le savaş durumunda Tayvan ve Amerikan kuvvetlerine tehdit oluşturacağından korkan ABD, İsrail’in sözleşmeyi iptal etmesini istedi. İsrail’e göre, Harpy, yerli bir tasarıma sahip bir drone. ABD tarafından üretilen herhangi bir alt sistem içermiyor. 2005 yılında Harpy yenilenmeden Çin'e iade edildi. Bu olay, ABD ile İsrail arasındaki ilişkileri dondurdu ve İsrail, F-35 (JSF) programında Güvenlik Katılımcısı statüsünden uzaklaştırıldı. Bununla birlikte, 6 Kasım 2005'te İsrail programa yeniden alındığını belirtti [8].

IAI Harpy, 32 kg savaş başlığı taşıyabilir. Uzunluk 2.7 m, kanat açıklığı 2.1 m'dir. Motor olarak 1 adet UEL AR731 Wankel (38 hp) kullanılmıştır. Maksimum hız: 185 km/saat ve menzili 500 km'dir. 

Tadiran Mastiff

Tadiran Mastiff, Tadiran Electronic Industries tarafından inşa edilmiş, askeri tarihçiler tarafından dünyanın ilk modern askeri dronu olarak kabul edilen İHA'dır.

İlk olarak 1973'te uçtu. Bir veri bağlantı sistemi ve hedeflenen alanın canlı ve yüksek çözünürlüklü videosunu operatörlere besleyen sistemler kullandı. 7 saatin üzerindeki uzun uçuş dayanıklılığı ve gerçek zamanlı video yayını kombinasyonu, İsrail kuvvetlerine benzeri görülmemiş bir gözetim derinliği, bilgi sağlama hızı ve gözetim süresi sağladı.

1973 Yom Kippur Savaşı'nın bir sonucu olarak İsrail Silahlı Kuvvetleri, "tepeden öteye bakma" yeteneği kazanmak için operasyonel bir gereksinimle geldi. İlk operasyonel gereksinimler 30-50 km menzilde 10 kg'lık bir yükü taşıyabilecek bir araçtı.

Tadiran firması, Mastiff radyo kontrolünü denemek için Mastiff Mini RPV'yi (Uzaktan Pilotlu Araç) geliştirmeye başladı. Tadiran tarafından geliştirilen Mastiff'in üç nesli IDF tarafından operasyonel kullanımdadır ve birçok operasyonel görev gerçekleştirmiştir. Bunlardan en çok bilinen görevi, Yaser Arafat'ın Mastiff video kamerası tarafından yakalandığı ilk Lübnan savaşı sırasında yapılan uçuş görevidir [9].

Tadiran Mastiff, 37 kg faydalı yük taşıyabilir. Uzunluk 3.3 m, kanat açıklığı 4.25 m'dir. Maksimum hız: 185 km/saat ve  servis tavanı 4.500 m'dir7.5 saat dayanımı/uçuş süresi vardır.

Elbit Hermes 450

Hermes 450 çoklu görev planına sahip, yüksek performanslı bir taktik İHA'dır. Terörle mücadele operasyonlarında IDF'nin birincil platformu olarak, Hermes 450, 300.000'in üzerinde operasyonel uçuş saatine sahip savaş sahasında kanıtlanmış bir İHA'dir.

Hermes 450, iki adet faydalı yük taşıma konfigürasyonu ile en yeni yükleri taşıyabilir. Fydalı yükler arasında EO / IR / Lazer, SAR / GMTI ve MPR, COMINT / COMMJAM, ELINT, hiper spektral sistemler, geniş alan tarama sistemleri ve diğer yükler vardır. Hermes 450’nin son derece otonom ve ergonomik operasyonu yüksek görev etkinliği sağlar [10].

Sistem kolayca mobilize edilir ve hızlı bir şekilde konuşlandırılabilir. Görev yönetimi Hermes yer kontrol sistemi (GCS) ile gerçekleştirilir. Hermes 450, iki yer veri terminalini (GDT) kullanarak aynı GCS'den eşzamanlı görev yapabilir. Hermes 450, İngiltere WATCHKEEPER programının bel kemiğidir [11].

Hermes 450, 550 kg Kalkış Ağırlığına sahiptir. Maksimum faydalı yük 180 kg'dır. 17 saat dayanımı/uçuş süresi ve servis tavanı 5.500 m'dir.

Kaynakça
[1] https://savunmasanayiguncesi.blogspot.com/2019/08/turkiyenin-insansz-hava-araclar.html
[2] https://savunmasanayiguncesi.blogspot.com/2019/09/rusyann-insansz-hava-araclar.html
[3] https://savunmasanayiguncesi.blogspot.com/2019/08/amerikann-insansz-hava-araclar.html
[4] https://savunmasanayiguncesi.blogspot.com/2019/09/cinin-insansz-hava-araclar.html
[5] http://www.israeli-weapons.com/weapons/aircraft/uav/heron/Heron.html
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Heron
[7] https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Eitan
[8] https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Harpy
[9] https://en.wikipedia.org/wiki/Tadiran_Mastiff
[10] https://en.wikipedia.org/wiki/Elbit_Hermes_450
[11] https://elbitsystems.com/products/uas/hermes-450/

Yorumlar